De bouwvakker heeft een gereedschapskist vol met gereedschap om zijn werk goed te kunnen doen, echter als opvoeder is je gereedschap niet te koop. Ook krijg je geen gebruiksaanwijzing bij je kind mee geleverd. Alle opvoed skills die jij nu bezit heb je in je rugzak verzameld, meegenomen uit je gezin van herkomst, onderweg van alles bijgeleerd over hoe je het wel wilt en wat juist niet. Kennis en ervaringen die je deelt met andere moeders en waarin je van elkaar mag leren.
Hoe doe jij dat nou? Vragen over opvoeding, gedrag en alles wat je bij elke nieuwe levensfase van je kind voorbij ziet komen.
Je wilt het beste voor je kind en niets liever dan die glimlach op zijn gezicht zien.

Maar verweef jij rouw en verlies ook als thema in je opvoeding? Bespreek jij deze onderwerpen ook met de mensen om je heen?
In mijn omgeving merk ik vaak dat dit de moeilijke onderwerpen zijn, dat we het liever niet hebben over later, als iemand die je dierbaar is er niet meer is.
Je wilt je kinderen beschermen tegen verdriet.

“Ik wil je in een doosje doen,
je beschermen tegen het leven.
Maar je moet dansen in de zon
en leren vechten in de regen”. 

Dit gedichtje van Lief Leven verwoord dit zo mooi. Als ouders en verzorgers wil je jouw kinderen het liefste beschermen tegen moeilijke dingen. Maar ook die horen bij het leven en bij opgroeien. Waarom niet juist meer leren over rouw en verlies? Zodat jij je gereedschapskist verder uit mag breiden.
En leert welke fases kinderen hierbij doorlopen, welke gedragingen normaal zijn en wanneer het goed is om wat extra ondersteuning in te zetten.
Wat jij je kind kan bieden en welke materialen en boeken er zijn.
Binnen mijn praktijk organiseer ik mooie momenten met koffie, thee en lekkers, omdat alles wat je aandacht geeft groeit. En het prettig is om deze onderwerpen in een sfeervolle setting bespreekbaar te maken, waarin je van elkaar kan leren.

Ik ontmoet jou graag bij “Thema theeleuten” , in de agenda vind je de recente data’s

Liefs Esther