Kanker binnen je gezin…..ik neem je vandaag een paar jaar mee terug in de tijd, toen ik als moeder van drie jonge kinderen de diagnose kanker kreeg. 

Die dag ging ik naar het ziekenhuis, omdat ik een bobbeltje ontdekt had in mijn borst. Eerst probeerde ik mezelf nog gerust te stellen, maar al snel wist ik instinctief dat dit niet goed zou zijn. In de wachtkamer gingen er al van allerlei scenario’s door mijn hoofd; Is het loos alarm? Heb ik kanker? Hoe erg is het? Krijg ik chemotherapie? Hoe vertellen we dit aan de kinderen? We zullen horen dat het erger is dan we dachten, maar goed te genezen. De chirurg geeft aan dat wanneer we naar huis gaan het goed is om onze dochters te vertellen dat ik ziek ben, ze voelen immers gelijk dat er iets verandert. En op dat moment stapte ik in een achtbaan die nog wel even door zou denderen, waar ik niet uit kon, maar dat wist ik toen nog niet en waar ik leerde; Kanker heb je niet alleen, maar samen.

En daar begon tegelijkertijd, achteraf gezien mijn missie van vandaag:
“Kinderen en hun ouders moeten meer gezien worden als er moeilijke dingen in het leven gebeuren”

Bij thuiskomst vertellen mijn man en ik de kinderen dat ik kanker heb, dat er zieke bobbeltjes in mijn borst zitten en dat de dokter deze beter gaat maken. Het leest makkelijker, kan ik je zeggen, dan het in werkelijkheid was om dit nieuws te vertellen…..een onmogelijke opgave om je gezin te moeten meenemen in een verhaal dat jij als moeder kanker hebt….terwijl alles nog onzeker is. Het ziekenhuis geeft aan dat het beter is de kinderen verder niets te vertellen, omdat alles nog onderzocht moet worden. Zeker is wel dat ik een operatie en chemotherapie zal krijgen. Het niets vertellen was een onmogelijke opgave, kinderen willen weten hoe het gaat? Blijven vragen hoe dan? Wat dan? Wanneer dan? Logisch, die vragen speelden bij ons als ouders ook. We vertelden, ondanks de adviezen, daarom de kinderen toch hoe het ongeveer zou gaan en dat was genoeg en gaf rust. Ik ben zo blij achteraf dat ik hierin heb geluisterd naar mijn gevoel.
We pakten het boek, “Mama’s borst is ziek” erbij en dat hielp ons allemaal. We bedachten mooie rituelen die ons er als gezin doorheen zouden gaan helpen het komende jaar.

Nu jaren later ondersteun ik gezinnen waarin kanker een rol speelt. En heb ik vanuit mijn kennis als zowel ervaringsdeskundige en professional de workshop Kanker binnen je gezin ontwikkelt.
Vaak hoor ik van professionals; het is nu nog te vroeg voor deze workshop, het nieuws is zo zwaar te dragen voor dit gezin. Er komt zoveel op hun af! Toch raad ik je aan, uit ervaring, het toch te doen. Al zit je hoofd nog zo vol, daar houd ik rekening mee, want deze workshop geeft jou en je gezin wat houvast en mooie tools. Waardoor je in een proces van behandelingen waarin alles voor jou bepaalt wordt, toch zult ervaren dat je grip op de situatie krijgt door de mooie tips die ik jullie ga geven.
Omdat iedereen wel iemand kent met kanker, vraag ik je het hun kenbaar te maken dat deze workshop er is en dat er zoveel is wat je wel kan doen!

Workshop Kanker binnen je gezin:

  • Ondersteuning op maat
  • Advisering in boeken en materialen
  • Handvatten voor ouders en kinderen
  • Welke gedragingen van kinderen zijn normaal?
  • Waar moet ik op letten?
  • Hoe ga ik om met mijn eigen vragen, onzekerheden en angsten?
  • mogelijkheid van individuele ondersteuning van zowel kinderen als volwassenen

Weet dat je me altijd vrijblijvend mag bellen, om te kijken of we een klik hebben en of ik iets zou kunnen betekenen voor jou en je mooie gezin. Ik ontmoet je graag! 
Woon jij te ver weg? Deze workshop is ook mogelijk via skype.